Miljoenen stappen naar inclusie

In beweging blijven, zowel letterlijk als figuurlijk.
Daarom besloten we vorige maand in juni miljoenen stappen te gaan zetten om aandacht te vragen voor inclusie. 5.555.000 stappen wilden we minimaal halen, en dat is gelukt!
Vandaag is de laatste dag en kijkt Frank Bonekamp trots terug op de maand die achter ons ligt.

Het is dinsdag 1 juni 5:00u. De wekker is gegaan en we worden wakker in de miljoenen stappen maand. ‘Laten we even live gaan’ zegt Anne. Leuk, de aandacht voor het thema en gaan we daarna direct de eerste stappen zetten. Het is prachtig weer en er is best een groepje mensen dat mee gaat doen aan deze uitdaging.
Het is niet de eerste keer dat ik zoveel stappen ga zetten in een maand, het is zeker ook niet iets wat ik maandelijks doe!
We gaan naar buiten en bellen ook Nienke even in. We hebben de app-groep, we hebben een pagina op de site en we gaan wel zien waar het heen gaat. Vanuit de Socialrun bereiden we alles altijd goed voor met daarnaast heel veel ruimte om te draaien en aan te passen.
Onze doelstelling? Met een leuke groep mensen in beweging komen en #meedoeniswinnen weer verder brengen.
Het was een mooie eerste dag waarop we al trots waren en nee, we hadden geen idee, slechts een vermoeden, wat het zou gaan worden.

Wat kan een maand een rollercoaster zijn

In de app-groep alleen al. Gaandeweg kwamen er mensen bij en viel iemand af. Mensen zijn actief zichtbaar geweest en er zijn mensen die we niet op de app hebben gezien. Mensen hadden het zwaar en voor sommige leek het geen moeite te kosten. Mensen stelden hun doelen bij, zowel naar boven als beneden. Mensen zochten elkaar op of namen de ruimte elkaar te ontlopen. Mensen deelden wie ze waren en waar ze mee worstelden, anderen lazen vol verbazing en respect deze verhalen mee.

Miljoenen stappen Socialrun

Dagdoelen werden gehaald en tactieken werden gedeeld. Op dag negen kwamen de eerste scheuren in de motivatie, ‘fuck een maand is lang’. En alles kon gezegd worden en kreeg een plek, zonder veroordeling. Niet vanuit gelijkheid maar vanuit gelijkwaardigheid.

Dat een ‘afstandelijke’ app-groep zo’n warm bad kan zijn

Op sociale media ging het los. Vele filmpjes werden gepost en ook daar werden verhalen gedeeld. De challenge kreeg een breder draagvlak. Na de tweede week werd het steeds zichtbaarder en hoorbaarder. Toen ik mijn neefjes tegenkwam bij een winkel vroegen ze: ‘En hoe gaat het met de stappen?’ Ze legden aan hun maten uit wat we aan het doen waren en zo ging het verhaal daarheen waar we wilden.
Toen ik aankwam bij het kantoor vroeg de barman hoe het ging met de stappen. Huh, hoe wist hij dat nou? In week drie riepen mensen me daadwerkelijk na op straat en hoorden we van onverwachte kanten dat mensen ons volgden. De beweging was op gang! Wat een relatief kleine groep mensen voor elkaar kan krijgen WOW!

En toen kwam de vraag van Els:
‘Zou de samenleving klaar zijn voor zoveel inclusie als wat wij bij elkaar hebben gelopen?’

Waren wij klaar voor de stappen die we gingen zetten in deze maand? Nee, ik denk niet dat dat het geval was. Iedereen had gewoon z’n agenda met vulling. Het weer deed bijzondere dingen. Het was heet, het was nat, er waren blaren, er waren emoties die niet steunend waren, er waren nieuwe banen, er was bijzonder nieuws etc etc. Hebben we het gehaald? Jazeker hebben we dat en meer dan!

Voor inclusie kun je niet klaar zijn, het komt

Dat gebeurt daar waar het pijn doet, waar je het niet verwacht, waar mensen er niet voor open stonden, daar waar mensen werden uitgesloten, waar het geloof tot een diepte punt was gedaald, waar het er al bijna was. Waarom? Omdat we met iedere stap iets in beweging zetten.
Misschien is het wel zoals Armstrong zei:

That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Dank jullie wel voor deze mooie maand en de beweging die er mee opgang is gebracht. Op naar mooie en nieuwe projecten, maar nu eerst pootjes omhoog en uitrusten 😉

#meedoeniswinnen

CONTACT

Stichting Socialrun
Europalaan 20 – 3.0.12
3526 KS Utrecht
KvK: 69689601
Telefoon:
Frank 06-43006045
Nienke 06-48277911